11/5 – 22 Poesi i maj: Eva Ström – Jag såg ett träd

Möt Eva Ström: författare, översättare och litteraturkritiker – en av Sveriges främsta poeter. I år har hon givit ut diktsamlingen Jag såg ett träd (Albert Bonniers förlag).

Den 11 maj kl 18.30 kommer Eva Ström till Bokvärlden för ett samtal med Mats Granberg, projektledare för det nationella, läsfrämjande projektet Bokbastionen.
Fri entré. Boka plats i butiken eller till bokvaerlden@gmail.com, om du vill vara säker på plats.

Eva Ström, född 1947 och bosatt i Kristianstad, är utbildad läkare men på heltid verksam som författare och litteraturkritiker. Hon är lyriker och prosaist. Som kritiker skriver hon främst i Sydsvenskan. Sedan 2010 är hon ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

1977 debuterade Eva Ström med diktsamlingen Den brinnande zeppelinaren och fick två år senare ett genombrott med sin andra diktsamling, Steinkind. Hennes första roman, Det mörka alfabetet, publicerades 1982.
Flera av hennes diktsamlingar har varit upptagna av tillståndet i världen och har en mörk grundton. För Revbensstäderna blev hon belönad med Nordiska rådets litteraturpris 2003. Diktsamlingen Utskuren ur ett större träd (2013) förenar vanmakten inför lidandet i världen med en stark livskänsla, förkroppsligad i naturiakttagelser och en skildring av en närståendes graviditet, som avslutas med den ”flödande flödande lyckan” över det nyfödda barnet.
Som översättare har Eva Ström har givit ut svenska tolkningar av bland annat William Shakespeares sonetter och Paul Celans poesi. Hon har också skrivit dramatik, både för radion och scenen.

Jag såg ett träd presenterar Eva Ströms dikter från pandemiåret. De tar avstamp under träden, under lönnarna, kastanjerna, lindarna, popplarna, ekarna, valnötsträden, tallarna, granarna, robiniorna, bokarna, alarna och under den första asken. De talar om nuets plågor, men också om uråldriga myter, helgon och himlakroppar. Här ser Eva Ström på tillvaron med drömmens gränslöshet, med ursinne, extas och humor.

Efter samtalet följer signering och försäljning.

OBS Fri entré. Gör föranmälan i butiken eller till bokvaerlden@gmail, om du vill vara säker på plats.

Arrangörer: Bokvärlden, Bokbastionen och Albert Bonniers förlag

Författarfoto: Emil Malmborg
Formgivning omslag Johan Melbi

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå