12/4 -24: Mårten Ericson – Om antropomorfa kartor!

Bokvärldens Vänner är vårt nya vänsällskap – och som medlem kan du delta i våra Fredagsmingel. Vi träffas i Bokvärlden på fredagar 16.30–ca 18.30, samtalar och umgås kring dryck och snacks. Veckans Gäst är Mårten Ericson, historiker och förläggare på Bokförlaget Augusti. I sin nya bok berättar han om kartor gestaltade som människor och djur, och den politiska betydelse dessa haft.

Bokvärldens Vänner: Fredagen 12/4 2024 öppet hus kl 16.30 till ca kl 18.30
Veckans Gäst, ca kl 17: Mårten Ericson –Den europeiska komedien, antropomorfa kartor 1850-1950
Plats: Bokvärlden
Entré: 50 kronor – endast medlemmar i Bokvärldens Vänner
Anmälan till sällskapet Bokvärldens Vänner: I butiken eller via bokvevent@gmail.com
Årsmedlemskap 2024: 150:- kronor (eller valfritt högre belopp som stöd till Bokvärlden)

Veckans tema

Under drygt hundra år, från mitten av 1800-talet till kalla krigets början, upplevde den antropomorfa kartan en guldålder. I kartorna, som vanligtvis publicerades i dagspressen, skildrades det dagspolitiska läget i form av karikatyrer där Europas eller världens länder gavs mänskliga eller djurlika drag för att beskriva deras nationalkaraktär och politiska ambitioner.

Illustrationerna är inte sällan imponerande detaljrika och ambitiösa konstverk som har efterlämnat en fascinerande inblick i gångna tiders självuppfattning och syn på sin egen tids politiska verklighet.

I Den europeiska komedien har Petter Lönegård, grafisk form­givare, och historikern Mårten Ericson, samlat ett femtiotal av dessa vackert illust­rerade kartor. Texter och utsnitt berättar om de historiska händelser som kartornas upphovsmän ville förmedla. Mårten Ericson presenterar sitt arbete och berättar för Bokvärldens Vänner om betydelsen av dessa fantastiska kartor.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå