15/3 2022 Barbro Posner föredrag: Mamma föddes inte i Auschwitz

Barbro Posner, dotter till 98-åriga Förintelseöverlevaren Lea Gleitman, kommer till Bokvärlden tisdagen den 15 mars klockan 18.30. I sitt föredrag berättar hon om det judiska livet i den polska staden Oswiecim. Vi tipsar om författare och litteratur som behandlar Förintelsen.

Få känner till den lilla staden Oswiecim i södra Polen vid dess polska namn. Stadens namn på tyska är Auschwitz, så förknippat med Förintelsen att världen knappast vet om att det faktiskt också var en stad.

Fri entré. OBS! Begränsat antal platser. Obligatorisk föranmälan!

Barbro Posners mamma Lea Gleitman föddes i Oswiecim 1924 och levde där med hela sin pappas stora familj. Leas barndomsminnen är varma och ljusa. Och staden där judar har bott sedan mitten av 1500-talet hade ett mycket rikt och varierat judiskt liv. Av de 12 000 invånarna åren före kriget var 7 000-8 000 judar. Barbro Posner vill inte att Oswiecim enbart ska förknippas med koncentrationslägret och berättar stadens judiska historia tillsammans med minnen från mammas barndom.

Barbro Posner föddes i Malmö av polsk-judiska föräldrar, båda överlevande från Förintelsen. Barbro är engagerad i kampen mot antisemitism genom att föreläsa och skriva insändare. Hon är medlem i Berättargruppen Förintelsens efterlevande som tagit över stafettpinnen från Förintelsens Ögonvittnen i Malmö.

Fri entré. OBS! Begränsat antal platser. Obligatorisk föranmälan till bokvaerlden@gmail.com eller i butiken.

Fotograf: privat. Barbro Posner / Lea Gleitman

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå