20/4 -23: Härkomst – Saša Stanišić om flykt och ursprung

Bokvärlden får besök av den internationellt prisbelönte författaren Saša Stanišić med anledning av hans roman Härkomst (Tranan), översatt till svenska av Christine Bredenkamp.
I ett samtal – på engelska – med Bokvärldens Theresa Benér reflekterar han över flykt, rötter och tillhörighet. Saša Stanišić föddes 1978 i Bosnien, av bosnisk mamma och serbisk pappa. 1992 flydde familjen från Balkankriget och kom till Tyskland, där författaren fortfarande bor.

Boken: Härkomst (Tranan)

Tid: Torsdagen 20 april 2023 kl 18.30

Plats: Bokvärlden.
Fullbokat! Chansa på ståplats eller reservlistan.
Fri entré. Obligatorisk föranmälan: bokvevent [a] gmail.com (ja, det ska vara ”v” i mitten). Du behöver svar med en bekräftelse från Bokvärlden för att vara garanterad en plats.

Saša Stanišić är född i Bosnien med en bosnisk mamma och serbisk pappa – fast när han föddes var de alla jugoslaver. När han som 14-åring flytt kriget och hamnat i Tyskland blev han bosnier. Frågan var: kunde han också bli tysk? För att få tyskt medborgarskap måste han (för hand!) skriva en levnadsbeskrivning till det tyska migrationsverket. Hur gör man det? Ska han berätta om sin mor, sin far, sin farmor? Hur platserna han lekte på som barn såg ut, om kriget, migrationen, ankoms­ten?

– Vad är ens härkomst annat än utfallet av en lång rad slumpmässiga händelser?

Romanen Härkomst blandar autofiktion, saga och essä, i en alldeles egen form. Den tilldelades 2019 Tysklands största litteraturpris, Deutscher Buchpreis. Detta är den fjärde romanen av Saša Stanišić som översatts till svenska.

I samarbete med Goethe-Institut Schweden.

Formgivning omslag: Sara R Acedo | Författarporträtt: Katja Sämann

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå