21/9 2021: Möt Malte Persson – poet, barnboksförfattare, översättare

Under det senaste året har vi fått Malte Perssons kritikerhyllade diktsamling Undergången, hans ömsinta barnbilderbok Nalle Havsöga och hans klarsynta översättning från tyska av Rainer Maria RilkesValda dikter.
21 september kl 18.30 kommer Malte Persson till Bokvärlden, för ett samtal om hur dikt och språk formar våra föreställningar om verkligheten.

Malte Persson, född 1976, bosatt i Berlin, är en av Sveriges ledande och mångsidiga diktare just nu. Han vrider och vänder på språket, ibland lekfullt och humoristiskt, ibland drastiskt och dräpande, alltid för att undersöka hur ord och formuleringar styr våra föreställningar om vem vi är och hur verkligheten är beskaffad.

Undergången (Albert Bonniers förlag 2021) är en diktsamling som handlar om framtiden och det förflutna, och om mänskligheten som kläms mellan dem. Den innehåller sonettsviter om gudar och människor, och en lång dikt som berättar världens historia baklänges, från corona till big bang. Det är en språkligt överraskande och djupt tankeväckande färd genom rum och tid.

Nalle Havsöga (Mirando, 2021) är en melankolisk, fantasifull barnbok på vers, omsorgsfullt och inkännande illustrerad av Bill Bragg. Den berättar om en bortglömd nalle på en vind, vars tårar bildar floder och hav som för honom ut i världen, till nya gemenskaper, till nytt liv.

Valda dikter av Rainer Maria Rilke (Ellerströms, 2020) rymmer bland annat korta och elegant rimmade mästarstycken som Kväll, Pantern, Blå hortensia och Arkaisk Apollontorso. Med stor omsorg om formen har Malte Persson översatt dessa och andra av Rilkes ikoniska dikter, de flesta inte tidigare tillgängliga på svenska.

Möt MALTE PERSSON i Bokvärlden, tisdagen den 21/9 2021 klockan 18.30.
Fri entré. OBS! vi behöver din anmälan senast 18/9, det är begränsat antal platser: bokvaerlden@gmail.com, tel: 040-26 19 44.

Detta författarsamtal arrangeras i samverkan med Bokbastionen, ett nationellt, läsfrämjande projekt finansierat av Kulturrådet.

Författarporträtt: Kristin Lindström (Mirando förlag)

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå