22/3 -23 Kvinnor i filmhistorien – Boris Zetterlund

Malmöförfattaren Boris Zetterlund diskuterar film i historia och nutid och tar särskilt upp kvinnors framträdande roll under filmens pionjärtid; som manusförfattare, regissörer och producenter. Han utgår från sin roman Stumt ljus – en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmskapandets pionjärer, män och kvinnor.

Boken: Stumt ljus (Hoi förlag)

Tid: Onsdagen 22 mars kl 18.30

Plats: Bokvärlden.

Fri entré. Obligatorisk föranmälan: bokvevent [a] gmail.com (ja, det ska vara ”v” i mitten). Du behöver svar med en bekräftelse från Bokvärlden för att vara garanterad en plats.

Stumt ljus utspelar sig i en tid då det inte krävdes pass för att korsa gränser, städerna växte ohämmat, arbetarna fick det sakta bättre och kvinnor demonstrerade för jämlikhet. Konst, teater, dans, kabaréer, litteratur och den nya konstformen film utmanade konventioner och moral. I romanen tas läsaren med på de tidiga filminspelningarna och får lyssna till James Joyces funderingar över sitt misslyckade bioäventyr på Irland. Vi bjuds in till diskussioner om filmens framtid och till förhandlingar om marknaden för film eller stulna erotiskt färgade manus.

Filmälskaren Boris Zetterlund föddes 1956 i en liten by på ön Istrien som idag tillhör Kroatien. Platsen har färgat karaktärerna i Stumt ljus. Till Malmö kom han 1961 via flyktingläger utanför Bari och Napoli. Boris är utbildad socialpedagog och bibliotekarie. Idag är han senior advisor i ett företag som levererar it-system till och samarbetar med bibliotek, filmarkiv och museer över hela världen. Stumt ljus är Boris andra roman. 2018 debuterade han med Kabaré Vemod.

Formgivning omslag: Cecilia Pettersson | Författarporträtt: Charlotte T Strömwall

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå