24/4 -23: Fascismens födelse – med Eskil Fagerström

Italienkännaren tillika journalisten och författaren Eskil Fagerström kommer till Bokvärlden med anledning av sin nya bok Fascismens födelse (Historiska media). Boken skildrar en dramatisk tid utifrån tre historiska personers perspektiv. Genom deras öden tecknas en sammansatt bild av övergången från demokrati till diktatur. Med hot, våld och list tvingar fascisterna till sig makten i Italien. Det är en berättelse som ger eko in i vår egen tid.

Boken: Fascismens födelse (Historiska media)

Tid: Måndagen 24 april 2023 kl 18.30

Plats: Bokvärlden.
Arrangemanget är fullbokat.
Fri entré. Obligatorisk föranmälan: bokvevent [a] gmail.com (ja, det ska vara ”v” i mitten). Du behöver svar med en bekräftelse från Bokvärlden för att vara garanterad en plats.

Fascismens födelse skildrar hur fascisterna under sin karismatiske och hänsynslöse ledare Benito Mussolini med propaganda, knölpåkar, handgranater och pistoler systematiskt krossar den italienska arbetarrörelsen. På samma gång lyckas de övertyga samhällets eliter – armén, kungahuset, storföretagen och kyrkan – om att just de är de enda som kan bringa ordning i landet. Boken följer tre historiska personer: den revanschistiske outsidern Roberto Farinacci, den högutbildade konstkännaren Margherita Sarfatti och det intellektuella underbarnet Piero Gobetti. Alla befinner sig i händelsernas centrum under denna tid. Av de tre sluter två helhjärtat upp bakom Benito Mussolini och fascismen.

Eskil Fagerström (f 1971) är journalist på Sydsvenskan och författare. Han har gett ut guideböckerna Mitt Rom och Mitt Toscana och Umbrien, samt den populärhistoriska skildringen Rom: En stads historia, som följer staden från grundandet fram till idag.

Formgivning omslag: Pär Wickholm | Författarporträtt: Sara Johari

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå