24/5 -23: Om kakel i osmanska rum – Gertrud Olsson

Arkitekturdocenten Gertrud Olsson har skrivit en kunskapsrik och mycket vacker bok om den osmanska kulturens utsökta kakelornament och mönster; Den lilla skalan i det stora – kaklet i osmanska rum, utgiven på Appell förlag. Gertrud Olsson samtalar med Peggy Eklöf om kakeltraditioner och deras betydelse inom arkitektur och konst.

Boken: Den lilla skalan i det stora – kaklet i osmanska rum (Appell förlag)
Tid: Onsdagen 24 maj kl 17.00 (OBS tiden!)
Plats: Bokvärlden.
Fri entré. Obligatorisk föranmälan: bokvevent [a] gmail.com (ja, det ska vara ”v” i mitten). Du behöver svar med en bekräftelse från Bokvärlden för att vara garanterad en plats.

Den lilla skalan i den stora berättar om ornament, mönster och material, om form och teknik, och om de hantverkare som tillsammans arbetat fram det osmanska rikets kakelklädda väggar. Boken tar sin början i 1200-talets Konya (i nuvarande Turkiet) och löper fram till höjdpunkten med utsmyckningar i Istanbul under 1500- och 1600-talen – den högosmanska eran. Läsaren möter hantverkare, mästare, sultaner, filosofer och arkitekter. Det glimrar i detta rikt illustrerade verk om kaklets storhetstid.

Gertrud Olsson är arkitekt och designer, tekn dr i arkitektur, lektor på HDK-Valand Campus Steneby vid Göteborgs universitet samt gästforskare och kollegieledamot i SFII, Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul.
Peggy Eklöf, delägare i Bokvärlden, är inredningsdesigner, utbildad i Florens, och arbetar med vårt systerföretag Gnistor & Ljus med utvalda kakelproducenter till inredningsprojekt.

Författarporträtt: Matti Östling / Camilla Gewing Stålhane | Formgivning omslag: Eva Wilsson

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå