24/5 -24 Bokvärldens Vänner!: Åsa Pröjts artist's books

Bokvärldens Vänner! är vårt nya vänsällskap, och som medlem kan du delta i Fredagsmingel. Vi träffas i Bokvärlden på fredagar 16.30–ca 18.00, samtalar och umgås kring dryck och snacks. Veckans Gäst är Åsa Pröjts, bildkonstnär. Hon presenterar sina artist’s books – konstnärsböcker – och talar om inspiration från resor, litteratur och konst.

Bokvärldens Vänner: Fredagen 24/5 2024, öppet hus kl 16.30 till ca kl 18.00
Veckans Gäst, ca kl 17: Åsa Pröjts om sina konstnärsböcker
Plats: Bokvärlden
Entré: 50 kronor – endast medlemmar i Bokvärldens Vänner!
Anmälan till Bokvärldens Vänner: I butiken eller via bokvevent@gmail.com
Årsmedlemskap 2024: 150:- kronor (eller valfritt högre belopp, för stödmedlem).

Om Åsa Pröjts, bildkonstnär

Hur blir man konstnär? Så länge Åsa Pröjts kan minnas har hon målat. Det är ett sätt att betrakta världen, att minnas, att nedteckna det sedda, ge det en betydelse. Det var meningen att det skulle fortsätta.

1990 tog hon en masterexamen på Konsthögskolan Valand och har sedan dess arbetat med oljemåleri, akvarell, fotografi, teckning och grafik. Ett långt och vindlande arbete som bestått av separatutställningar, samarbete med andra konstnärer i grupputställningar och i konstnärsdrivna galleristyrelser, målarkurser och arbete som pedagog på Dômen konstskola i Göteborg. Glädjen i att undervisa, att samtala, att se utställningar, (både av levande och döda konstnärer), upptäcka världen, läsa, skriva, bilda sig. Men först och främst tiden och koncentrationen i ateljén; där i fördjupningen finns belöningen, det stilla (eller ursinniga) flödet som oväntat en dag infinner sig.

2020 återvände Åsa Pröjts till födelsestaden Malmö och har nu sin ateljé i Frihamnen.

Arbetsböckerna är kontinuiteten och skattkistan. I dem försöker hon sammanställa världen och göra den fattbar, personlig. Där finns fundamentet, arbetsmaterialet till kommande målningar.

På skrivbordet ligger blyerts-och, tuschteckningar, nedskrivna minnen på små lappar, tidningscitat, färgprover, urklipp, fotografier… skissböckerna med akvareller som följt med hem till ateljén från resor till Venedig, Amsterdam, London, Sydafrika, Köpenhamn…

Grottmålningarna i Dordogne, sälkotan från Falsterbo, vulkanstenen från Söderåsen, pilörten, strandmållan, åkervindan, wollemian i Botanisk Have… trollsländor, fåglar, noshörningar, ormbunkar … Orden (från egna texter) följer med in i målningarna, där deras innebörd samspelar med de målade ytorna. Åsa Pröjts själsliga följeslagare under åren är så många; naturvetare som Darwin och Galilei, författare som Freya Stark, Inger Christensen, Peter Matthiessen…deras böcker flätas in i hennes tänkande, hennes varande, hennes ständiga omarbetande i ateljén. Hon forskar, utforskar.

Bild: Ur Åsa Pröjts konstnärsbok

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå