25/1 -23: Ebba Stenbock – i maktspelets skugga

Ebba Stenbock (1550–1614) var en fascinerande svensk adelskvinna under det sena 1500-talet. Hon hamnade mitt i en politisk maktstrid mellan kung Sigismund och hertig Karl. Den ställdes på sin spets i september 1597, på Åbo slott. En väpnad sammandrabbning mellan kungen och hertigen gick inte att undvika.

Den finländska historikern Anu Lahtinen har skrivit en fängslande bok om Ebba Stenbock – i maktspelets skugga, utgiven 2022 på Appell förlag, i översättning av Heidi Granqvist. Anu Lahtinen besöker Bokvärlden för att berätta om denna starka adelsdam och hennes turbulenta samtid. Möt Anu Lahtinen i en Five O’Clock Tea onsdagen den 25 januari klockan 17.00.

Fri entré, anmälan obligatorisk till bokvevent [a] gmail.com
Observera att du behöver svar med en bekräftelse från Bokvärlden för att vara garanterad en plats.
Fullbokat! Men vi tar anmälan till reservplatser. Kom gärna till butiken och köp boken.

Ebba Stenbock befann sig mitt i stormens öga. Hon var änka efter den nyligen avlidne Klas Fleming, ståthållare över Finland, som varit trogen kung Sigismund. Hertig Karl var hennes kusin – men Ebba var lojal med sin man. Skulle kungens trupper hinna fram innan hertigens soldater stormade slottet? Eller kunde Ebbas inflytelserika syster, änkedrottning Katarina Stenbock, komma till undsättning? Ebba gick inte ostraffad ur kampen, men det hårdaste straffet tilldelades hennes unge son.

I den här biografin möter vi Ebba Stenbock som dotter, syster, maka och mor i en politiskt turbulent tid. Anu Lahtinen lägger ett omsorgsfullt pussel där källmaterialet ger inblickar i Ebba Stenbocks vardag och livet som adelskvinna på 1500-talet.

Anu Lahtinen är biträdande professor i Finlands och Nordens historia vid Helsingfors universitet. Hon är expert på 1500-talets historia och har publicerat ett flertal böcker och artiklar om kvinnornas roll i historien.

Detta besök arrangeras i samarbete med Svenska Litteratursällskapet i Finland och Appell förlag.

Tid: 25 januari kl 17.00
Plats: Bokvärlden
Fri entré. Obligatorisk föranmälan: bokvevent [a] gmail.com
Observera att du måste invänta svar med en bekräftelse från Bokvärlden för att vara garanterad en plats.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå