25/1 -24: Historiska recept – med smakprov

Historiska recept i urval tar dig på en kulinarisk resa flera hundra år bakåt i tiden. Varför tog man fyrtio ägg till en mandeltårta? Hur såg det påhittiga matfusket ut? Bokvärlden får besök och smakprov av Maren Jonasson och Yrsa Lindqvist från Svenska Litteratursällskapet i Finland (SLS), som skapat Historiska recept i urval, utgiven av SLS och Appell förlag. Boken innehåller 111 recept på inläggningar, puddingar, kakor, pastejer, fisk, skaldjur, kött, rotfrukter och drycker. Dessutom ingår huskurer och råd om färgning och fläckborttagning. Inledning av Richard Tellström, docent i måltidskunskap. Illustrationer av Sara »SaraMara« Petterson.

Boken: Historiska recept i urval (SLS & Appell förlag)
Tid: 25 januari 2024 kl 18.30
Plats: Bokvärlden
Entré: 100:- kronor. Köp biljett i Bokvärlden eller maila bokvevent@gmail.com och boka önskat antal platser. (OBS att det ska vara ett ”v” i mitten på bokvevent) Du får då ett svar med vårt swishnummer. Entréavgiften är en värdecheck på 100:- kronor för inköp av boken Historiska recept i urval.

Måltidsakademien har utsett Historiska recept till 2023 års vinnare i kategorin Nordisk måltidslitteratur: »En underbar sammanställning av recept, råd, huskurer och allsköns dekokter, så som de använts i högreståndsfamiljer i framför allt Finland mellan 1720 och 1850. Genom att ställa fram exotiska kryddor visade man upp sin välfärd och även om det tog tid insåg även allmogen att potatis var en synnerligen tjänlig föda.«

Arrangemang i samarbete med Svenska Litteratursällskapet i Finland och Appell förlag.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå