25/11 2021 Morgonkaffe med Herman Lindqvist, kring Erik av Pommern

Herman Lindqvist är aktuell med Erik – Nordens härskare och sjörövarkung (Albert Bonniers förlag), den första svenska biografin om Kalmarunionens förste kung, Erik av Pommern.
Nu kommer Herman Lindqvist till morgonkaffe i Bokvärlden och berättar om boken, torsdagen den 25/11 klockan 09.00. Läs mer nedan och anmäl dig snarast!

När han bara var fjorton år blev han kung av Sverige och ett år senare kröntes han till kung över Nordens alla länder – han som eftervärlden kallar Erik av Pommern. Men för hans samtid var han bara kung Erik.

I över fyrtio år var han kung över Kalmarunionen, Europas då största rike som sträckte sig från Grönland i nordväst till Karelen i öster, från den norska Lappmarken i norr till det tysk-romerska kejsardömet i söder.

Men med stora imperier kommer stora problem. Till slut fördrevs han och slog sig ner på Gotland, där han försörjde sig som sjörövare i tio år. Han återvände sedan till sitt hertigdöme i Pommern, som han regerade tills han avled vid sjuttioåtta års ålder.

Efter hans död var det besegrarna som skrev och svartmålade hans historia. Han fick stämpeln ”av Pommern” för att understryka hans utanförskap – trots att han formades och levde nästan hela sitt liv i Norden, och var ett med både språket och kulturen.

Herman Lindqvist är välkänd från tv och radio både som utrikeskorrespondent och författare till ett 60-tal böcker, framför allt inom europeisk historia. Här skildrar han en period av medeltiden genom unionskungen Eriks dramatiska historia.

Kom till morgonkaffe med HERMAN LINDQVIST i Bokvärlden torsdagen den 25/11 klockan 09.00.
Fri entré. OBS! Anmälan snarast, begränsat antal platser
:
bokvaerlden@gmail.com, tel: 040-26 19 44.

Författarfoto: Stefan Tell

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå