26/4 -22 Ciao Italia! Om renässanspoeten Gaspara Stampa och den spektakulära markisinnan Luisa Casati!

Vi möter två färgstarka italienska kulturkvinnor, poeten Gaspara Stampa, och markisinnan Luisa Casati, vars hela liv var ett konstverk.

Theresa Benér och Peggy Eklöf berättar, med utgångspunkt från två biografier: Poeten Gaspara Stampa (Appell förlag) av Johanna Vernqvist och La Marchesa – Luisa Casatis liv och skepnader (Alastor Press), av Scot D Ryersson och Michael Orlando Yaccarino, översättning Ellinor André.

Michael Lundberg sjunger klassiska arietter från Monteverdi och framåt.

Plats och tid: Bokvärlden, tisdagen 26/4 2022, klockan 18.30.
Fritt inträde. OBS! Begränsat antal platser. Föranmälan obligatorisk, epost bokvaerlden[a]gmail.com eller i butiken
.

Renässanspoeten Gaspara Stampas (1524-1554) dikter utgör ofta ögonblicksbilder och handlar om förälskelse och längtan, svek och begär. I sin samtid jämfördes hon med den antika poeten Sapfo och hyllades inte bara för sin lyrik utan även för sin musikaliska talang och vackra sångröst.

Gaspara Stampas verk visar släktskap med Michelangelos konst och poesi, och här finns kopplingar till den kvinnliga filosofen Tullia d’Aragona som försvarade kvinnors rätt till sexuell och romantisk autonomi. Biografi, med ett urval dikter i översättning av John Swedenmark.

Markisinnan Luisa Casati (1881-1957) var känd för sina storslagna fester, för att bära levande ormar som smycken och för att promenera naken i månskenet med sina tama geparder i diamantkoppel. Skandalomsusad och egensinnig fascinerade hon tidens konstnärer, författare och modeskapare och blev deras dekadenta musa och välgörarinna under 1900-talets första decennier. D’Annunzio och Fortuny, Van Dongen och Man Ray – alla förtrollades de av hennes person.

I Scot D Ryerssons och Michael Orlando Yaccarinos bästsäljande biografi får vi möta Europas mest excentriska kvinna genom konsten hon inspirerade till. Beskrivningarna av Luisa Casatis avtryck i konsten och hennes makalösa kostymer kryddas med färgstarka anekdoter om allt från svarta mässor till förlupna boaormar på Ritz – allt i en fabulöst underhållande och halsbrytande bisarr levnadsteckning.

Plats och tid: Bokvärlden, tisdagen 26/4 2022, klockan 18.30.
Fritt inträde. OBS! Begränsat antal platser. Föranmälan obligatorisk, epost bokvaerlden[a]gmail.com eller i butiken
.

Formgivning omslag
Gaspara Stampa: Fredrika Siwe
La Marchesa Luisa Casati: Beatrice Bohman och Martina Andersson

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå