26/4 -24: Bokvärldens Vänner! Kanariefåglar och klimatvarningar

Bokvärldens Vänner! är vårt nya vänsällskap, och som medlem kan du delta i Fredagsmingel. Vi träffas i Bokvärlden på fredagar 16.30–ca 18.00, samtalar och umgås kring dryck och snacks. Veckans Tema är Judith Schalanskys nya essäbok Vacklande kanarier (övers Linda Östergaard, Pequod Press). Vi läser högt ur hennes infallsrika essäer som sammankopplar kanariefåglar i gruvor med reflektioner om mänsklighetens varningssystem.

Bokvärldens Vänner: Fredagen 26/4 2024, öppet hus kl 16.30 till ca kl 18.00
Veckans Tema, ca kl 17: Introduktion och högläsning ur Judith SchalanskysVacklande kanarier
Plats: Bokvärlden
Entré: 50 kronor – endast medlemmar i Bokvärldens Vänner!
Anmälan till Bokvärldens Vänner!: I butiken eller via bokvevent@gmail.com
Årsmedlemskap 2024: 150:- kronor (eller valfritt högre belopp, stödmedlem)

Veckans tema

Vilka varningssystem har mänskligheten använt sig av och finns det något vi kan lära av dem, nu när brådskan är större än någonsin inför de tilltagande ekologiska kriserna? Kanariefågeln, vars plötsliga tystnad en gång i tiden varnade gruvarbetare för syrebrist, får hos Judith Schalansky tjäna som ciceron genom snåren av larm­rapporter. Vilka begrepp och berättelser kan vi tillgripa för att få något att hända nu? Den berömda kanariefågeln i kolgruvan visar sig vara en variationsrik bild som kan användas för att skapa många nya insikter om alltifrån gruvdriftens historia till miljörörelsens framväxt.
Judith Schalansky, född i Tyskland 1980, bor och arbetar som frilansskribent och bokdesigner i Berlin. Hennes böcker, däribland Atlas över avlägsna öar, Giraffens hals och Förteckning över några förluster har belönats med många priser. Essän Vacklande kanarier vann Crespo Foundations Wortmeldungen Literaturpreis 2023.

Foto författaren: Pequod Press

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå