7/11 -22 Funkisregi: Ingmar Bergman på Malmö stadsteater

Teatervetaren Rikard Loman har kommit med en monumental studie om Ingmar Bergmans avgörande år som försteregissör vid Malmö stadsteater. Boken heter Funkisregi: Ingmar Bergman och Malmö stadsteater 1952-1958 (Kira förlag).
Kom till samtal med Rikard Loman i Bokvärlden, där vi får veta mer om Ingmar Bergmans konstnärliga genombrottsår.

Tid: Måndagen 7 november kl 18.30

Plats: Bokvärlden, (i samarbete med Kira förlag och Thaliaklubben).

Fri entré. OBS! Obligatorisk föranmälan: bokvevent [a] gmail.com
(Plats bekräftas alltid med ett mail som svarar på anmälan)

Det finns ett före och ett efter Malmö för Ingmar Bergman, men också ett före och ett efter Bergman för Malmö.

Malmöperioden 1952-1958 markerar skillnaden mellan en ung, lovande men också rotlös och laborerande regissör i trettioårsåldern och en etablerad regissör som precis fyllt 40. Bergman har hittat sitt specifika uttryck och följt upp sina genombrottsfilmer och arbetet på stadsteatrarna i Helsingborg och Göteborg med de filmer och iscensättningar som idag räknas som hans mästerverk, både i Sverige och utomlands.
När Bergman anställs som försteregissör och "konstnärlig rådgivare" för Malmö stadsteater är han i hög grad ett oskrivet blad. Under det produktiva 1950-talet får han sitt definitiva genombrott och gör åtta filmer och mer än dubbelt så många iscensättningar.

I boken beskrivs Bergmans försök att finns sig till rätta i det alldeles nybyggda teaterhuset vid Fersens väg, på två utmanande scener, med en ung, oprövad ensemble, i en snabbt expanderande stad under ett ideologiskt och estetiskt visionärt decennium som präglas av både internationell modernism och svenskt folkhemsbyggande.

Rikard Loman är universitetslektor i litteraturvetenskap med inriktning mot drama och teater, vid Lunds universitet. Läs mer om hans forskning och tidigare böcker här >>>

Samtalet arrangeras i samarbete med Kira förlag och Thaliaklubben, en verksamhet som främjar dialog om teater och scenkonst.

Formgivning omslag: Sara Andersson

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå