Bokcirkel Människa, djur och natur

I bokcirkeln Människa, djur och natur läser vi tre böcker som reflekterar över människans delaktighet i en uråldrig historia av liv på jorden. Hur förhåller vi oss till vilda djur och natur, och till det ”vilda” i oss själva? Kan människans dominans och jägarinstinkt förenas med respekt för djur och naturens ekosystem? Hur gestaltar litteraturen de djupare sambanden mellan människa-djur-natur?

Bokcirkeln inleds onsdagen 26 januari kl 18.30. Då diskuterar vi boken Fjärilens tyngd, av Erri de Luca.
OBS! De anmälda deltagarna läser boken i förväg. Boken finns tillgänglig från och med 12 januari i Bokvärlden. Köpet av boken, för 325:-, inkluderar deltagaravgift för första träffen.

Följande samtalsträffar i denna bokcirkel äger rum onsdagen 16 februari och onsdagen 16 mars 2022. (Om intresse finns fortsätter vi eventuellt med ytterligare titlar och träffar längre fram). Alltid klockan 18.30 i Bokvärlden. Vi kommer att läsa Fjärilens tyngd, av Erri de Luca, Djur av Lise Tremblay och Rådjursmannen av Geoffrey Delorme. Samtalsledaren Theresa Benér ger introduktion till författarna.

  • Priset för deltagande i bokcirkeln Människa, djur och natur är 325:- kronor per gång.
  • I priset ingår vid varje tillfälle en bok, dryck och snacks, och, inte minst: SAMTAL! Högt och lågt, tankar och infall.
  • Cirkelledare är Theresa Benér, butiksägare Bokvärlden.
  • OBS! Anmälan snarast, dock senast 18 januari! Begränsat deltagarantal! Deltagare förbinder sig att följa hela serien. Vid eventuellt förhinder kan aktuell bok köpas för 275 kr >>>
    Om länken inte fungerar: skicka ett anmälningsmail till bokvaerlden@gmail.com

Info med anledning av Covid 19-pandemin: Bokvärlden följer FHMs och regeringens rekommendationer. Våra bokcirklar har max 15 deltagare. Vi sitter utspridda i rummet (alltså inte tätt placerade runt bordet).

Läs mer om de utvalda titlarna:

Erri de Luca, Fjärilens tyngd (Grate)

Någonstans i de italienska Alperna härskar sedan många år en alpget över sin flock. Sin exceptionella storlek och styrka till trots, känner djuret på sig att hans sista tid som kung har kommit. Inte långt därifrån har en tjvuvskytt återvänt för att leva uppe i bergen. Hans sista ambition som jägare är att fälla det enda djur som alltid har undkommit honom. Kring dessa två starka krafter fladdrar en vit fjäril för att slutligen stanna på alpgetens vänstra horn. Fjärilens tyngd (Grates förlag) är en gripande, svindlande vacker saga, översatt av Madeleine Gustafsson, i vilken Erri de Luca på ett poetiskt och djupt personligt språk sammanfattar sin vision av människans samspel med naturen.

Erri de Luca är född 1950 i Neapel och är en av Italiens mest kända författare och poeter. Sedan debuten 1989 har han varit mångfalt prisbelönt för sina prosaverk och diktsamlingar. Erri de Luca har också översatt en rad berättelser ur Gamla Testamentet.

Geoffroy Delorme, Rådjursmannen – Mina sju år i vildmarken (Forum)

En unik skildring av en mans kontakt med rådjur, och om att leva i samklang med djur och natur. Men det är också en berättelse om skogen och människans påverkan på den – och vad vi riskerar att förlora.

Geoffroy Delorme, född 1984, är fransk naturfotograf som under sju års tid levde ensam i skogen i Normandie bland rådjur. Han lämnade samhället bakom sig för att istället komma nära rådjuren; han ville observera och förstå dem, men också lära sig något om sig själv. Översättning av Maria Bodner Gröön.

Lise Tremblay, Djur (Rámus)

Tillsammans med sin hund Dan har Benoît lämnat familjelivet som tandläkare i Montreal för en tillbakadragen tillvaro i norra Quebec. Nu är Dan döende, vintern närmar sig och inför älgjakten har vargar synts till i skogen. Jaktlagen vill ge sig ut efter vargarna vilket väcker gamla gräl till liv som blottar byns maktstrukturer. Dödens annalkande omger Benoît samtidigt som hans dotter Carole ska genomgå en omfattande operation…

Lise Tremblay är född 1957 i Chicoutimi i Quebec. Hon debuterade 1990 och har utkommit med sex böcker som belönats med ett flertal priser och översatts till en rad språk. Hon är idag bosatt i Montreal. Hennes tidigare roman Hägern finns på svenska, och nu är hon tillbaka med sin senaste roman Djur (Rámus), översatt av Elin Svahn.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå