Bokvärlden i Februari-Mars 2024

Bokvärlden står inför en period med både festligheter – och utmaningar (gatuarbeten…).

Festligast är att våra aktiviteter med författarsamtal och träffar kring böcker nu är i full gång. Vårt behov att via litteratur gemensamt reflektera över våra liv och vår samtid tycks vara starkare än någonsin. Vi har mycket vi behöver bli klokare på: krig, konflikter och intolerans, rubbade klimatförhållanden, och mycket mer… Ändå måste vi ju tro på att civilisation, samtal, kärlek och engagemang för varandra är de bärande elementen i vår värld.

Författaren Andrzej Tichý gestaltar med sin nya roman Händelseboken hur verkligheten formas just så, med händelser. Små, enskilda situationer i vardagen, där saker sägs, där handlingar utförs och vi gör våra val. Det är så vi bygger vår värld, vår samtid (och framtid).

Andrzej Tichý kommer till Bokvärlden och talar om denna rikt flerstämmiga nya roman (som främst utspelas i Malmö) – det finns ett fåtal platser kvar. Vi får därefter besök av den internationellt efterfrågade terrorforskaren Magnus Ranstorp. Och en av Danmarks mest tongivande författare, Christina Hesselholdt, kommer över Sundet, för ett samtal tillsammans med sin svenske översättare, Jonas Rasmussen. Med dem inleder Bokvärlden en ny temaserie, Världens översättare, där vi sätter ljuset på översättarnas fundamentala roll i att öppna världens litteratur för oss svenskar. Missa inte detta.

Den 25 mars sjösätter vi vårens BOKCIRKEL: Centraleuropeiska drömmare. Läs mer via länken nedan, anmäl dig snarast, hämta ut bok 1 och börja detta läsäventyr. Vi dyker ner i betydande författarskap från Ungern, Tjeckien och Rumänien.

20 februari är det dags för årets BOKREA – gör plats i bokhyllan!

Klicka på länkarna nedan, läs programmet och anmäl dig så fort du kan.
Kom ihåg att en anmälan inte är giltig förrän du fått bekräftelse på din plats i ett svarsmail. Och notera gärna att epostadressen för anmälan är bokvevent [a] gmail.com (ja, det ska vara ett extra ”v” där i mitten…)

  • 13 februari kl 18.30: Författarsamtal, Andrzej Tichý, Händelseboken>>>
  • 20 februari kl 07.00: BOKREA börjar! >>>
  • 4 mars kl 18.30: Författarsamtal, Magnus Ranstorp, Från terrorns frontlinjer >>>
  • 11 mars kl 18.30: Författarsamtal, Christina Hesselholdt och Jonas Rasmussen, Det enastående >>>
  • 25 mars kl 18.30: Första träff i vårens BOKCIRKEL, Centraleuropeiska drömmare >>>

Passa dessutom på redan nu att hålla på den 10 april klockan 12.00. Då kommer nämligen den hyllade danska författaren Solvej Balle till oss i Bokvärlden! (Det finns ingen länk för att anmäla sig ännu, vi publicerar aprilprogrammet i början av mars).

Tack för din tid och ditt engagemang – vi ses i Bokvärlden!
Peggy och Theresa
Rebecca, Michael, Åsa och Erik

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå