16/11 2021 Monica Braw: Geisha eller samuraj? Japan och japonismen

Japanforskaren Monica Braw utkommer nu på Gidlunds förlag med en bok om japonismen, en Japaninspirerad trend inom heminredning, konst och formgivning som växte fram i Europa under 1800-talets senare hälft. Monica Braw kommer den 16 november till Bokvärlden och berättar!

Under andra hälften av 1800-talet blev Japan oerhört populärt i Europa och USA. Konstnärer visade nya grepp och motiv, kimonon blev ett modeplagg, porslin dekorerades med japanska strån och insekter, heminredning för den växande medelklassen använde japanska mönster och motiv, möbelkonsten förnyades. Teatern spelade upp dramer och musikaler med geishor och samurajer. Hundratusentals solfjädrar importerades. Entusiaster vallfärdade till Japan och köpte upp löst och fast, från Buddha-statyer till tyg­schabloner. Enorma privatsamlingar såldes och köptes på stora auktioner, utställningar ordnades och de första museerna, specialiserade på Japan, grundades.

Monica Braw visar i Geisha eller samuraj? Japan och japonismen att det inte var en tillfällighet att västerländsk konst, arkitektur och konsthantverk inspirerades och förvandlades av Japan. Det fanns en agent: Japan.
Monica Braw är fil dr i japansk historia och var 1983–1993 Svenska Dagbladets korrespondent i Tokyo. Hon är författare till flertalet romaner och noveller samt fackböcker om Japan och den japanska kulturen.

Möt MONICA BRAW i Bokvärlden tisdagen den 16/11 klockan 18.30.
Fri entré. OBS! Anmälan snarast, begränsat antal platser:
bokvaerlden@gmail.com, tel: 040-26 19 44.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå