Nobelpriset 2022 till Annie Ernaux

Den franska författaren Annie Ernaux tilldelas Nobelpriset i litteratur 2022.

För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar, lyder motiveringen från Svenska Akademien.

I sitt skrivande undersöker Ernaux konsekvent och från olika vinklar ett liv präglat av starka skillnader vad gäller kön, språk och klass. Hennes väg till författarskapet var lång och mödosam, skriver Svenska Akademien.

Annie Ernaux, född 1940 i Normandie, är en av de stora samtida franska författarna. 2017 mottog hon Marguerite Yourcenar-priset för hela sitt författarskap. Med utgivningen av Åren och Min far & Kvinnan, 2020, återintroducerades hon för svenska läsare. Senast utkom den självbiografiska romanen En flickas memoarer, 2021, och Omständigheter, 2022, allt på Norstedts förlag.

– Annie Ernaux är en mästare på att förmedla stora teman i det lilla formatet. Hon utgår ofta från sitt eget liv som kvinna, som dotter, som älskarinna och som klassresenär och lyckas vidga begreppen, säger Lisa Lindberg, förläggare på Norstedts.

Annie Ernauxs romaner är tillfälligt utsålda, men nytryck kommer inom kort. Vi tar upp beställningar i butiken, eller per epost, bokvaerlden [a] gmail.com för snabb leverans.

Författarporträtt: Catherine Hélie

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå