7/2 -23 BOKCIRKEL: Stor åldersskillnad – kärlek eller förbjudet begär?

I vår nya bokcirkel läser vi tre romaner som skildrar attraktion mellan unga kvinnor/flickor och mycket äldre män. I den mytomspunna romanen Lolita av Vladimir Nabokov följer vi en mans pedofila blick på en flicka, i Linn UllmannsFlicka,1983 möter vi en tonåring med ambitioner om att bli fotomodell vars kropp blir en projektionsyta för sexistiska män och för hennes egna försök att definiera en identitet som kvinna. I tyska Jenny ErpenbecksKairos utvecklas en frivillig men ömsesidigt betvingande relation mellan en ung kvinna och en medelålders uppburen författare.

På vilket sätt formas skildringarna av dessa relationer av sin tid och de miljöer personerna befinner sig i? Hur förhåller sig författarna till de sociala konventioner och kulturella värderingar som omger deras huvudpersoner? Hur skildras de unga kvinnorna och de äldre männen?

Hur går det till?

Första träffen i Bokcirkel Stor åldersskillnad – kärlek eller förbjudet begär? sker tisdagen den 7 februari 2023. Vi träffas i Bokvärlden klockan 18.30, för att diskutera romanen Lolita (1955), i översättning av Aris Fioretos, utgiven 2015 på Modernista.
OBS! Samtliga deltagare har läst romanen inför denna träff.
Anmälan snarast – eller senast 9/1 2023 – till bokvevent [a] gmail.com, begränsat antal deltagare. Observera att du måste invänta svar med en bekräftelse från Bokvärlden för att vara garanterad en plats.

Följande träffar i denna bokcirkel äger rum tisdagen 7 mars och tisdagen 11 april 2023. Alltid klockan 18.30 i Bokvärlden.

7/3 diskuterar vi Linn Ullmanns roman Flicka, 1983 (2021) i översättning av Lars Andersson, utgiven 2022 på Albert Bonniers förlag.

Den 11/4 behandlar vi Jenny ErpenbecksKairos (2021), i översättning av Ulrika Wallenström, utgiven 2022 på Albert Bonniers förlag.

Priset för deltagande i Bokcirkeln Stor åldersskillnad – kärlek eller förbjudet begär? är 325:- kronor per gång, totalt 975:- kronor. OBS Hela avgiften betalas när du hämtar ut den första boken.
I avgiften ingår tre böcker, dryck och snacks, och, inte minst: SAMTAL! Högt och lågt, tankar och infall. Deltagarna förväntas delta i samtliga tre träffar. Cirkelledare är Theresa Benér, delägare Bokvärlden.

Anmälan snarast – eller senast 9/1 2023 – till bokvevent [a] gmail.com, begränsat antal deltagare. Observera att du måste invänta svar med en bekräftelse från Bokvärlden för att vara garanterad en plats.

Böckerna i bokcirkeln

Vladimir Nabokov: Lolita (Modernista), översättning Aris Fioretos
Lolita är historien om hur den medelålders pedofilen Humbert Humbert dyrkar, exploaterar och utnyttjar den tolvåriga flickan Dolores Haze. Humbert Humbert berättar själv, inifrån fängelsecellen, misstänkt för mordet på en rival; ännu en man som utnyttjat Dolores, Dolly, Lo, Lolly - Lolita. Vladimir Nabokovs Lolita är en monstruös roman, totalitär i sin sexism, men också en vild satir och fars, flödande av lekar med genrer som bekännelseroman, romantisk skräckberättelse med dubbelgångarmotiv, detektivroman med flera. Det är 67 år sedan romanen utkom på det beryktade förlaget Olympia Press i Paris, efter att fem amerikanska förlag refuserat den. Idag är den självklar på alla listor över världslitteraturens största klassiker. Här presenteras Aris Fioretos hyllade svenska översättning. Boken är också försedd med Nabokovs eget förord till den amerikanska utgåvan från 1956, samt översättarens efterord.

Vladimir Nabokov (1899-1977) föddes i S:t Petersburg. 1919 flydde han undan den ryska revolutionen till England och levde sedan i livslång exil i Tyskland, Frankrike, USA och Schweiz. Sitt stora genombrott fick han efter att ha övergått från ryskan till att skriva på engelska. Hans mest lästa verk är romanen Lolita (1955). Utöver författarskapet var Nabokov även en erkänd fjärilskännare och konstruktör av schackproblem.

Linn Ullmann: Flicka, 1983 (Albert Bonniers förlag), översättning Lars Andersson

”Genom att skriva berättelsen så sannfärdigt jag kan, försöker jag samla dem i en kropp – kvinnan från 2021 och flickan från 1983. Jag vet inte om det är möjligt.”

Paris 1983. Hon är 16 år och har gått vilse i vinternatten, på en lapp har hon adressen till den trettio år äldre fotografen. Nästan fyrtio år senare, medan hennes liv och världen krackelerar, försöker den vuxna kvinnan förstå flickan som en gång var hon själv. Flicka, 1983 är en genreöverskridande resa genom minnena, en naken och stundtals brutal berättelse om makt och maktlöshet, en ung kvinnas lust och skam, skönhet och glömska.

”Linn Ullmanns Flicka, 1983 är en lika brutal som angelägen berättelse om ensamhet, utsatthet, längtan och skuld.” (Borås Tidning)

Linn Ullmann, född 1966 i Oslo, debuterade som författare 1998 med Innan du somnar. Då var hon redan en etablerad kritiker och kulturjournalist. Hennes roman Ett välsignat barn (2006) blev utnämnd till årets bästa översatta roman i brittiska tidningen The Independent. Hennes förra roman, De oroliga, är en autofiktion som skildrar hennes uppväxt med två berömda föräldrar, film- och teatermannen Ingmar Bergman och regissören och skådespelerskan Liv Ullmann. Flicka, 1983 kan sägas fortsätta utforskningen av hennes uppväxt och utveckling.

Jenny Erpenbeck: Kairos (Albert Bonniers förlag), översättning Ulrika Wallenström

De träffas av en slump vid Alexanderplatz. Katharina är nitton år, Hans trettio år äldre och gift. Det är mitten av 80-talet, och under åren som följer – de sista före murens fall – kan de båda inte släppa varandra. Kairos är historien om ett ögonblick som förändrar allt, om en kärlek som gränsar till grymhet, och om att gå under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder, och en stat upphör att existera.

Jenny Erpenbeck, född i Östberlin 1967, är verksam som författare, dramatiker och regissör. Bland hennes titlar finns sju översatta till svenska av Ulrika Wallenström: bland annat Historien om det gamla barnet (på svenska 2001), Natt för gott (2016), Gå, gick, gått (2017) och Kairos (2022). Erpenbeck har mottagit en lång rad litterära utmärkelser för sitt författarskap, bland annat Joseph-Breitbach-priset, Thomas Mann-priset och English PEN Award för litteratur översatt till engelska.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå